Mælkekartonhus.
Hvornår:
Sommer 2018
Deltagere:
Celina, Malina, Benjamin, Ellen, Sylvester og Stine
Hvorfor:
Jeg vil gerne vise mine børn at man kan få meget glæde ved genbrug. At legetøj ikke altid behøver at komme fra butikkerne for at være sjovt. Og give børnene en fornemmelse af at ved fælles hjælp fra hjemmet og dagplejen, kan vi lave et stort projekt.
Hvordan:
Børnene må medbringe mælkekartoner hjemmefra og vi vil samle alt hvad vi kan herovre også.
Når vi har samlet rigtig mange vil vi gå i gang med at bygge vores hus. Det skal tapes og det skal børnene hjælpe med.
Dokumentation:
En smule billeder (det er ikke så nemt, når man også skal være nærværende og støttende) Også selvfølgelig vores smukke nye legehus
Evaluering:
Alle børn kom meget stolte med deres vaskede mælkekartoner hjemmefra. Der skal samles ca 450 stk. så det har varede noget tid. For hele tiden at kunne huske hvad det var vi skulle, har vi kigget på et billede af et mælkekartonhus fra tidligere, og snakket om at vi skulle have flag på, holde indflytterfest osv. Børnene kom også med gode input til hvad vi skulle lege deri, fx isbutik.
Børnene var meget optaget af at komme over til huset med mælkekartoner og holde så der kunne komme tape på. De hjalp med at finde den rigtige størrelse karton. Vi snakkede meget om, om det var fra mælk, koldskål, youghurt eller hvad der havde været deri, hvem der havde spist det og hvornår, og også hvilke farver og motiver de havde. Børnene var meget fanget af det. Men efterhånden som vi havde sat en masse på blev det lidt for ensformet så børnene fandt på andre lege og gik lidt til og fra som de havde lyst.
Vi lavede over en længere periode, med en lille smule max 2 gange om ugen, for at der også skulle være plads til lege som kom fra børnenes eget initiativ og interesse.
Da den første side tag kom på, var legene i huset allerede godt i gang. Der blev leget med dukker, puttet på madrasser, lavet mad osv. Der blev også leget isbutik, vi har spist så mange ”legeis” i huset hele sommeren.
Huset er nu kommet med ud i haven, til stor glæde for alle. Dog har vi allerede haft det inde og tapet noget mere sammen, men nu holder det også Børnene er meget opmærksomme på at det nemt kan gå i stykker og at man skal passe på når man leger deri. De er også gode til at fortælle hinanden om at man skal være forsigtig, hvis nu nogle skulle have glemt det.
Børnene har efterfølgende haft lidt svært ved at forstå at mælkekartonerne bare skal smides ud nu, men vi har samlet lidt brugbart affald til at lege i køkkenet med, såsom vanillesukkerbøtte, flødeplastik flasker mm. For igen at bekræfte at det kan være sjovt at lege med genbrugsmaterialer.
Jeg kan se tydelige tegn på at der er sket læring, og det er i mens vi har hygget os… fantastisk.
Næste projekt vil blive at lave et genkendelsesspil med mælkelågene, som vi har gemt. Et med farvekombinationer til de største af børnene.
Sociale kompetencer:
Der er blevet inddraget mange personer i vores projekt. Mor og far og for nogle også bedsteforældre har flittigt samlet mælkekartoner, hvilket også har gjort at børnene, har gået meget op i det. Når børnene er kommet ind med kartonerne har de stolt vist posen frem for vennerne herhjemme.
Under social kompetence kan også skrives det samarbejde der har været med at sætte på, holde dem fast og tape dem på til sidst. Børnene har øvet sig meget i at vente på tur og hjælpe hinanden og de var super gode til det.
Personlig udvikling:
Det kræver rigtig meget af børnene at holde koncentrationen så længe som vi brugte, også fordi at legeværelset er lige ved siden af. men vi gjorde også plads til at hvis man lige skulle en tur ind og kig til dukkerne eller bilerne eller lige spille lidt bold, så gjorde man det og kom tilbage hvis man havde lyst. Men når de så kom tilbage igen, var de stadig lige så meget med i aktiviteten som før.
Det var også et stort arbejde lige at finde den karton der havde den helt rigtige størrelse, så der blev trænet lidt koncentration der også.
Sproglig udvikling:
Der var meget kommunikation hele tiden da vi lavede aktiviteten. Det har jo strukket sig over en lang periode, så vi har kunnet komme vidt omkring både med farver, former, skrue låg, indhold, genbrug osv.
Vi lærte også at sige nogle nye ord eller få gentaget nogle ord som vi ikke har brugt så meget, så der var også meget sproglig udvikling i aktiviteten.
Natur og naturfænomener:
Genbrug er jo bare i sig selv natur. De kan selvfølgelig ikke forstå den dybe mening, men målet var også at synliggøre at der er meget sjov i ting som kommer fra genbrug eller naturen
Vi lavede huset inde i garagen, så de dage hvor det blæste meget snakkede vi om at det vil blæse helt omkuld hvis vi havde stået ude.
Krop og bevægelse:
I denne aktivitet var det mest finmotorikken vi lagde vægt på. Når der skulle tapes, skulle man stå helt stille og holde godt fast. Og var man den der tapede, skulle man rykke hårdt for at det rullede sig ud.
De store bevægelser kom hvis mest i pauserne, hvor vi var ude og bruge noget af det krudt vi var brændt inde med, da vi skulle være forsigtige ved huset.
Et dejligt projekt som absolut kommer til at ske igen på Puslegaarden.
o Stine Dam Jensen o Hvilshøj mark 68 o 9700 Brønderslev o Tlf: 22665904 o Stine@puslegaarden.dk o